Aku selalu craving makanan yang sedap-sedap. Kalau ada masa lapang je, mesti buka blog makanan dan tengok gambar-gambar yang bisa buat air liur meleleh. Hari tu craving nak makan nasi kerabu. Then, google la resepi. Hasil ingatan tolong kak lah masak nasi kerabu di dapur, berjayalah aku memasak nasi kerabu. Nama nasi kerabu perantau sebab guna je bahan yang ada kat sini. tak dapat la demand daging bakar and whatsoever. Ikan guna tuna flakes in brine je. So, sangat lah senang nak buat. Rasa bangga dapat masak nasi kerabu pasal aku rasa masak nasi kerabu ni amatlah susah. Syabas kepada diri sendiri!
RESEPI:
Sambal Tumis
5-10 biji lada kering*
1 biji bawang besar*
2 ulas bawang putih*
1 cm halia*
1 sudu kecil serbuk kunyit*
1 paket santan dibancuh jadikan 200ml
2 batang serai*
2 keping asam gelugur
2 sudu besar budu ( aku tak ada budu :( )
garam
gula
Cara-caranya:
Blend semua bahan *. Then, panaskan minyak, tumis bahan sampai pecah minyak. Bila
dah pecah minyak, masukkkan santan, gula, asam keping. Jika sangat pekat, masuk air sedikit.
Sambal Ikan
1 tin tuna in brine
1 cawan kelapa parut (desiccated coconut, dijual di continental shop)
2 ulas bawang putih*
3 biji bawang merah*
1 batang serai*
1 cm halia*
Lada hitam
Cara-caranya:
Bahan * dihiris halus macam nak buat kerabu. Kelapa parut digoreng tanpa minyak dengan api yang
kecil sehingga jadi perang. Ingat, jangan sesekali tinggal sebab aku tinggal sekejap terus jadi hangit.
Tuna in brine tu asingkan brine, ambil tuna je. Goreng tanpa minyak hingga air kering, ala-ala jadi
ikan bakar gitu. Campur semua bahan, then masukkan gula dan garam.
Bahan- bahan sampingan:
Keropok
Telur masin ( kami jeruk sendiri dalam sebulan sebelum buat nasi kerabu, telur itik dibeli di carboot
dikala hari hujan,nostalgia)
ayam goreng/ikan goreng
Kacang panjang ( disebabkan mahal, guna kacang buncis je, dihiris halus-halus)
Taugeh
Budu ( tak bawa, sedih!! minta belas ihsan kawan yang bawa)
Alhamdulillah, akhirnya berjaya makan nasi kerabu di perantauan. Nasi guna nasi biasa tanpa warna sebab malas.
kacang buncis kene potong halus lagi. tebal sangat tu.
ReplyDeletehahaha...bukan ah yang potong
Delete